
Nadměrné množství jídla nesvědčí žaludku ani zažívání. V případě normálního zažívání se dolní jícnový svěrač otevře, aby umožnil průchod potravě do žaludku, a následně se opět uzavře tak, aby nedocházelo k návratu jídla a kyselých šťáv do jícnu. Pokud dojde k ochabnutí či uvolnění tohoto svalu, kyselý obsah se dostává zpět do jícnu. To pak může zapříčinit refluxní chorobu jícnu (GERD) a s tím související nepříjemné symptomy.
Více o onemocnění GERD a pálení žáhy se dozvíte zde.
Důležitým faktorem je nejen životní styl, ale i samotná volba potravin a nápojů. Může vám pomoci si jídlo plánovat a pokusit se z jídelníčku vyřadit potraviny, které vyvolávají nadměrnou sekreci kyseliny a pálení žáhy. Doporučujeme konzumovat zejména pokrmy, které jsou čerstvě uvařeny ve vodě, dušeny ve vlastní šťávě nebo uvařeny bez tuku.

plnotučné mléko, čokoládové mléko

smažená zelenina, zeleninové omáčky, rajčata, nakládané okurky

citron, pomeranče, grapefruit, ananas

drůbeží tuk a kůže, párky, salám, slanina

veškeré živočišné a rostlinné tuky

čokoláda, máta peprná, smažené dezerty (např. donuty, sladké jogurtové lívance)

alkoholické nápoje, káva či káva bez kofeinu, silný černý nebo zelený čaj, nealkoholické nápoje

krémové, hovězí, kuřecí, kyselé polévky

koření jako feferonky, čili, kari, česnek, cibule, červená paprika, pepř

vlašské ořechy, dezerty z vlašských ořechů