10 tipů, jak mít pálení žáhy pod kontrolou

Stále rychlejší životní tempo a s tím spojené špatné stravovací návyky způsobují, že čím dál více osob trpí pálením žáhy. Jste jednou z nich? Pro všechny, kteří se potýkají se žaludečními problémy, jsme připravili 10 jednoduchých tipů, jak změnit životní styl.

Více o pálení žáhy se dozvíte zde.

1. Jezte několik menších jídel denně.

Větší porce jídla roztahují žaludek, zvyšují tlak na jícen a zároveň zpomalují vyprazdňování žaludku.

2. Konzumujte méně potravin a nápojů, které způsobují pálení žáhy.

Vyvarujte se potravin, které bývají častým spouštěčem pálení žáhy (omezte např. kořeněná jídla, pokrmy s vysokým obsahem tuku či zeleninu způsobující zácpu).

Více o potravinách způsobujících pálení žáhy se dozvíte zde.

3. 2–3 hodiny po jídle si nelehejte.

Vzpřímená poloha pomáhá udržet obsah žaludku uvnitř žaludku, nedochází tak ke zpětnému toku natrávené potravy do jícnu. Vzpřímená poloha zároveň usnadňuje posun jídla ze žaludku do střev.

4. O několik centimetrů zvyšte horní část postele.

Poloha vleže způsobuje tlak na obsah žaludku, který následně tlačí na dolní jícnový svěrač. Pokud bude hlava spočívat výše než žaludek, tento tlak se zmírní. Zvýšené polohy hlavy docílíte zvednutím horní části postele, případně napolohováním roštu.

5. Držte si zdravou váhu.

Obezita zvyšuje tlak na žaludek, což následně tlačí obsah žaludku do jícnu. Na základě některých údajů má s pálením žáhy potíže až 35 % lidí s nadváhou. U mnoha osob již při 10% úbytku hmotnosti dochází ke zmírnění pálení žáhy.

6. Vyhněte se alkoholu.

Alkoholické nápoje uvolňují dolní jícnový svěrač, proto se může obsah žaludku vracet do jícnu.

7. Nekuřte.

Nikotin uvolňuje dolní jícnový svěrač. Kouření navíc stimuluje produkci žaludeční kyseliny.

8. Relaxujte.

Stres sice s pálením žáhy přímo nesouvisí, je však všeobecně známo, že bývá jeho spouštěčem.

9. Nenoste příliš těsné pásky a oblečení obtažené v pase.

Oblečení obtažené v pase (např. pásky, stahovací prádlo) stlačuje žaludek a tlačí jídlo směrem nahoru k dolnímu jícnovému svěrači, což způsobuje zpětný tok jídla do jícnu.

10. Pálení žáhy sledujte.

Pozorujte, co je spouštěčem vašich problémů s pálením žáhy, jak jsou závažné, jak na ně vaše tělo reaguje a co je zmírňuje. Pokud budou vaše problémy s pálením žáhy přetrvávat i po změně životního stylu a budou mít vliv na vaši efektivitu doma či v práci, mohou vám pomoci volně prodejné léky. V případě atypických symptomů vyhledejte lékaře. 

Není vždy jednoduché změnit svůj životní styl a návyky, v lékárně jsou proto k dostání také volně prodejné léky pro zmírnění či dokonce odstranění potíží s pálením žáhy. 

Pokud se vám i při dodržování výše zmíněných opatření nepodaří vyřešit své obtíže, měli byste se poradit s lékařem.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety (balení 14 tablet) je volně prodejný lék k vnitřnímu užití s účinnou látkou pantoprazolum.
Před užitím léku si pečlivě přečtěte příbalový leták.