Spánek a pálení žáhy

Problémy s pálením žáhy se řadí mezi nejčastější zdravotní potíže současnosti.

Věděli jste ale, že pálení žáhy je druhou nečastější příčinou nespavosti? Často se totiž objevuje právě během noci. Někteří trpí nespavostí vlivem dráždivého kašle, který je důsledkem refluxu kyselého obsahu žaludku do jícnu či úst. Nedostatek spánku může následně snížit vitalitu, vy pak pociťujete únavu, vyčerpání a ztrátu síly. Potýkat se můžete také s poruchami pozornosti. Právě to má další den vliv na vaši produktivitu doma i v práci.

Denní a noční cyklus problémů s pálením žáhy

Denní a noční cyklus problémů s pálením žáhy

Jaké faktory mohou přispět k nočním problémům s pálením žáhy?

  • Špatné stravovací návyky bývají často příčinou obtíží s pálením žáhy. Těžko stravitelná a kořeněná jídla spouštějí produkci velkého množství trávicích šťáv, což pak společně s enzymy a žaludeční kyselinou dále dráždí sliznici.

    Objevte, která jídla mohou negativně ovlivnit pálení žáhy.
  • Existuje také spojitost mezi vysokým body mass indexem, vyšším obvodem kolem pasu a rizikem pálení žáhy během noci, nadbytečný tuk totiž tlačí na žaludek.

Co dělat, pokud se s pálením žáhy potýkáte především v noci?

  • Jídlo si plánujte. Mezi hlavními jídly jezte více ovoce a zeleniny, abyste předešli nezdravému uzobávání a potravinám, které váš žaludek zbytečně zatěžují.
  • Dávejte si pozor na velikost jídel. Každé sousto dostatečně rozžvýkejte a nepřejídejte se. Objem jednoho konzumovaného jídla by rozhodně neměl být větší než vaše pěst.  
  • Po jídle neuléhejte do vodorovné polohy a 2 až 3 hodiny před usnutím již nejezte.
  • Spěte s hlavou ve zvýšené poloze. Pokud se potýkáte s problémy se spánkem, zvedněte horní část postele tak, aby hlava spočívala výš než tělo. Žaludeční kyselina se tak nebude vracet do jícnu.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety (balení 14 tablet) je volně prodejný lék k vnitřnímu užití s účinnou látkou pantoprazolum.
Před užitím léku si pečlivě přečtěte příbalový leták.