Pálení žáhy – častý společník jarního období

Proč nás na jaře může pálit žáha?

Jaro s sebou pro většinu lidí přináší příval pozitivní energie, vše v přírodě se probouzí. Pro mnohé však jaro znamená také začátek žaludečních obtíží. 

Je všeobecně známo, že pálení žáhy je často zapříčiněno špatnými stravovacími návyky. Jen málo lidí ale ví, že tyto problémy mohou vznikat také v důsledku vlivů okolního prostředí.

Hlavní příčinou je vyšší koncentrace pylu ve vzduchu. Pyl je alergen, který často způsobuje přecitlivělost imunitního systému. Při vdechnutí alergenů se tělo snaží bránit a produkuje protilátky, které cizí látky zneškodní. Zvýší se tak množství histaminu, který spouští imunitní odpověď a obranné reakce v těle. Cílem je alergen z těla co nejrychleji vyloučit. Začnou nám slzet oči, opuchne nám nos, kýcháme. Histamin však rovněž stimuluje činnost parietálních buněk ve sliznici žaludku. V důsledku zvýšené aktivity protonové pumpy se zvyšuje tvorba žaludeční kyseliny, což může zapříčinit pálení žáhy.
Jednoduše řečeno – tělo se snaží zneškodnit alergen, a proto tvoří více kyseliny pro případ, že by se alergen dostal do žaludku.

Léky pro léčbu pálení žáhy

 Inhibitory protonové pumpyBlokátory H2 receptorůAntacida
Způsob účinkupřímo inhibují sekreci žaludeční kyselinynepřímo inhibují sekreci žaludeční kyselinyneutralizují kyselinu v žaludku
Délka účinku24 hodin12 hodin1 až 2 hodiny
Dávkováníjednou dennědvakrát denněněkolikrát denně
  • Antacida
    Rychle neutralizují žaludeční kyselinu, neinhibují však její sekreci. Účinek antacid je krátkodobý a je třeba užívat je často.
  • Blokátory H2 receptorů (např. ranitidin)
    Částečně inhibují sekreci žaludeční kyseliny. Nástup účinku je o něco pomalejší než u antacid, účinek ale trvá déle (6 až 12 hodin). Pokud jsou užívány po dobu několika dní, dochází k postupnému snížení jejích účinku.
  • Inhibitory protonové pumpy (pantoprazol, omeprazol)
    Nejúčinnější léky pro léčbu pálení žáhy, sekreci žaludeční kyseliny inhibují přímo.

Při opakovaném pálení žáhy je nezbytná účinná léčba

Nolpaza 20 mg poskytuje dlouhotrvající řešení proti pálení žáhy. Obsahuje 20 mg pantoprazolu a je k dostání bez předpisu v lékárnách. Jde o jeden z inhibitorů protonové pumpy (PPI), jež mají díky svému specifickému způsobu působení silnější a dlouhodobější účinek než jiné volně prodejné léky. PPI efektivně inhibují všechny fáze sekrece kyseliny (bazální, noční a po jídle). Působí v místě sekrece žaludeční kyseliny v protonové pumpě a poskytují dlouhotrvající kontrolu pálení žáhy.
Jediná tableta přípravku Nolpaza 20 mg poskytuje celodenní účinek a méně častý výskyt pálení žáhy.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety (balení 14 tablet) je volně prodejný lék k vnitřnímu užití s účinnou látkou pantoprazolum.
Před užitím léku si pečlivě přečtěte příbalový leták.