Nedovolte pálení žáhy narušit kvalitu vašeho života

Pocit pálení za hrudní kostí a další atypické příznaky jako hořkokyselá pachuť v ústech či zkažený dech mají negativní vliv na každodenní aktivity a produktivitu.

Dopad na fyzickou pohodu

Pacienti s častým pálením žáhy se vyhýbají sebemenší fyzické námaze, ať už jde o domácí práce, ohýbání se, práci na zahradě, sportovní aktivity či jiné koníčky. Mnoho z nich tak rezignuje na cvičení a oddává se sedavému způsobu života, což jejich potíže následně ještě zhoršuje.

Dopad na společenský život

Rodinné obědy a návštěvy restaurací jsou pro pacienty se symptomy GERD zcela zásadním problémem. Musí totiž neustále dbát na to, co jí a pijí, často se proto záměrně vyhýbají sociálnímu kontaktu spojenému s konzumací jídla.  

Co je GERD a jaké jsou příznaky tohoto onemocnění?

Téměř 40 % pacientů se domnívá, že pálení žáhy ovlivňuje jejich rodinný život. Čas strávený s partnerem a dětmi je dle jejich názoru méně kvalitní. 

Dopad na spánek

Noční pálení žáhy je u více než 60 % pacientů příčinou potíží se spánkem, což následně ovlivňuje jejich výkon v práci. Někteří jsou v noci vzhůru také vinou chronického kašle, který je důsledkem refluxu kyselého obsahu žaludku do jícnu a úst (tomuto jevu říkáme regurgitace).

Dopad na produktivitu

Nedostatek spánku, snížená vitalita a omezení při plnění svěřených úkolů mají negativní vliv na život doma i v práci. 33 % pacientů věří, že tyto symptomy ovlivňují jejich produktivitu v práci.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety (balení 14 tablet) je volně prodejný lék k vnitřnímu užití s účinnou látkou pantoprazolum.
Před užitím léku si pečlivě přečtěte příbalový leták.