Mýty související s pálením žáhy

O pálení žáhy a způsobech léčby tohoto onemocnění koluje mnoho různých domněnek a doporučení – některé se zakládají na pravdě, jiné nikoliv. Přestože jsou některé rady jistě míněny dobře, mohou být zavádějící a dokonce vám mohou zkomplikovat hledání účinného řešení tohoto problému.

Zjistěte, která tvrzení nejsou pravdivá.

Mléko neutralizuje žaludeční kyselinu

Mýtus. Mléko je potravina, která může být naopak spouštěčem pálení žáhy, protože tuky a bílkoviny obsažené v mléce urychlují produkci žaludeční kyseliny. Po vypití je mléko kyselé, potíže s podrážděním jícnu a pocity pálení tedy neustávají, ale zhoršují se.

Citronová šťáva na prázdný žaludek odstraňuje pálení žáhy

Mýtus. Šťáva z citronu uvolňuje sval jícnového svěrače, v důsledku čehož pak do jícnu proniká více kyseliny. Zejména v zimním období, kdy se často potýkáme s nachlazením, konzumace citronu a čajů s citronem může stav pálení žáhy ještě zhoršit, dochází totiž k návratu kyseliny a podráždění jícnu. Pacienti potýkající se s kašlem mohou vlivem většího množství kyseliny kašlat více. Kašel zvyšuje tlak na dutinu břišní a vytlačuje kyselinu směrem vzhůru, což pálení žáhy zhoršuje.

Léky proti pálení žáhy mají negativní vliv na trávení

Hlavní funkcí žaludku je přijímat potravu a zpracovávat ji do dobře rozmělněné kašovité podoby. Kyselina chlorovodíková obsažená v žaludeční šťávě rozkládá bílkoviny a trávicí enzym pepsin je dále štěpí na jednotlivé složky. K dalšímu štěpení pak dochází v tenkém střevě. Kyselá žaludeční šťáva ničí většinu bakterií, které se do žaludku dostávají společně s potravou. Přestože inhibitory protonové pumpy působí v místě sekrece kyseliny, pro normální proces trávení stále zbývá dostatečné množství kyseliny.

Jak Nolpaza účinkuje, si přečtěte zde.

Pálení žáhy nelze odstranit

Mýtus. U jednoho ze čtyř dospělých v rozvinutých zemích se pálení žáhy objevuje každý měsíc. Velké množství lidí se s pálením žáhy potýká během noci nebo opakovaně po dobu dvou a více dní v týdnu, což má negativní vliv na kvalitu života. V případě opakujícího se pálení žáhy je proto třeba zvolit účinnou léčbu. Inhibitory protonové pumpy jako například Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety účinně působí proti pálení žáhy a zajišťují 24hodinovou úlevu od těchto potíží. Můžete tak dále žít svůj život, aniž byste si neustále dělali starosti s nepříjemnými symptomy.

Zvýšená poloha pomocí napolohování polštářů může ulevit od pálení žáhy

To není nejlepší způsob řešení problému. Pokud se u vás pálení žáhy při ulehnutí zhorší, je určitě dobré mít hlavu a hrudník výše než nohy. Jestliže však tuto zvýšenou pozici vytvoříte pomocí polštářů, tlak na žaludek se zvýší. Zvyšte spíše horní část postele nebo napolohujte rošt. Při poloze vleže se pokuste najít pozici, která bude na jícnový svěrač vyvíjet co nejmenší tlak.

Přečtěte si 10 tipů, které vám mohou pomoci ulevit od pálení žáhy.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety (balení 14 tablet) je volně prodejný lék k vnitřnímu užití s účinnou látkou pantoprazolum.
Před užitím léku si pečlivě přečtěte příbalový leták.