Káva a pálení žáhy?

Pokud se potýkáte s pálením žáhy a rádi pijete kávu, zamyslete se. Právě káva je totiž jedním ze spouštěčů problémů s pálením žáhy. Pijete kávu z důvodu kofeinu, chuti, vůně nebo je to pro vás prostě jen zvyk? Řiďte se následujícími tipy a dopřejte si kávu bez toho, aniž by vám působila jakékoliv problémy.

Káva = pálení žáhy?

Káva obsahuje kofein, který pomáhá uvolnit svalovou bariéru (záklopku) mezi jícnem a žaludkem. Je-li tato bariéra otevřená, žaludeční kyselina snadněji proniká do jícnu, kde dráždí sliznici a způsobuje pálivou bolest. Taniny obsažené v kávě a čaji jsou silnými antioxidanty a oběma nápojům dodávají štiplavou, lehce nahořklou chuť. Jsou extrémně kyselé, čímž ještě zvyšují sekreci žaludeční kyseliny a způsobují pálení žáhy.

Pokud se bez kávy neobejdete, řiďte se následujícími tipy

  • Kávu nepijte na prázdný žaludek. Dejte si ji půl hodiny nebo hodinu po jídle.
  • Nepřehánějte to. Dopřejte si pouze jeden šálek kávy denně, větší množství kávy či popíjení kávy během dne může zapříčinit pálení žáhy.
  • Zjistěte, která káva vám vyhovuje nejvíce. Šálek Robusty obsahuje průměrně 232 až 800 mg kofeinu, zatímco v případě Arabicy se obsah kofeinu pohybuje mezi 84 až 580 mg.
  • Zkuste klasickou kávu nahradit verzí bez kofeinu.

Změna životního stylu a kontrola spouštěčů pálení žáhy je správnou cestou, jak si ulevit od těchto problémů. Pokud k pálení žáhy dochází často, je třeba tyto potíže zmírnit, najděte proto účinné řešení.

Přečtěte si více o účincích a působení léku Nolpaza.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety (balení 14 tablet) je volně prodejný lék k vnitřnímu užití s účinnou látkou pantoprazolum.
Před užitím léku si pečlivě přečtěte příbalový leták.