Jak pálení žáhy ovlivňuje konzumace alkoholu a kouření?

Věděli jste, že vyjma potravin s vysokým obsahem tuku, pikantních jídel či kávy může pálení žáhy způsobit i alkohol a kouření? Pokud se během večírků potýkáte s nepříjemným pálením žáhy, přečtěte si, co se se vlastně děje a co pomáhá ulevit od nepříjemných pocitů.

Proč dochází k pálení žáhy?

Jídlo a nápoje procházejí jícnem do žaludku, kde jsou rozkládány žaludečními kyselinami. Žaludek je tomuto kontaktu se žaludečními kyselinami uzpůsobený, jícen a jiné tkáně nikoliv. Uvolní-li se dolní jícnový svěrač a obsah žaludku se vrátí do jícnu (mluvíme pak o tzv. refluxu), dochází k podráždění a jiným nepříjemným pocitům.

Co způsobuje ochabnutí svalu svěrače mezi žaludkem a jícnem? Kromě různých onemocnění, léků a těhotenství může ochabnutí vyvolat i nezdravý životní styl sestávající z nezdravé stravy, konzumace nadměrného množství alkoholu a kouření.

Více o příznacích, příčinách a léčbě pálení žáhy si můžete přečíst v tomto článku.

Jak alkohol přispívá k pálení žáhy?

Časté pálení žáhy může být způsobeno gastroezofageální refluxní chorobou (GERD). Četné studie potvrzují přímou souvislost mezi zvýšenou mírou konzumace alkoholu a onemocněním GERD. K rozvoji tohoto onemocnění přispívá více faktorů, jedním z nich pak může být právě alkohol. Alkohol může způsobit pálení žáhy či zhoršit jeho příznaky.

Alkohol může:

• podráždit sliznici jícnu,
• uvolnit svaly, především jícnový svěrač, který zajišťuje, aby obsah žaludku neputoval zpět,
• zvýšit tvorbu žaludečních kyselin,
• zvýšit chuť na nezdravá jídla, která mohou rovněž způsobit pálení žáhy.

Pokud kromě alkoholu konzumujete i slazené a sycené nápoje (nebo míchané drinky), případně kouříte, může to také vést ke zvýšenému riziku pálení žáhy.

Jak kouření přispívá k pálení žáhy?

Mechanismus kouření a následného pálení žáhy není zcela přímočarý. Udává se nicméně, že nikotin v cigaretách může uvolňovat jícnový svěrač, čímž následně dochází k refluxu. Kouření rovněž snižuje produkci slin – ty obsahují bikarbonát, který pomáhá chránit sliznici jícnu před žaludeční kyselinou.

Pokud kvůli častému kouření kašlete, může to váš stav zhoršit. Zvýšený tlak v dutině břišní během kašlání může tlačit žaludeční kyseliny směrem vzhůru, což jícen dráždí.

Mnoho lidí si cigaretu dává k ranní kávě, nebo kouří při konzumaci alkoholu. Toto chování však zhoršuje nebo přímo vyvolává reflux kyselin a pálení žáhy.

Jak bojovat s nepříjemným pálením žáhy?

Někomu mohou pálení žáhy způsobovat určité drinky, u někoho hraje roli objem zkonzumovaného alkoholu. Proto je dobré své tělo sledovat a všímat si, jak reaguje. Rozhodně je však třeba dát si pozor na kombinaci nezdravého jídla a slazených či sycených nápojů. Pokud zjistíte, co přesně vám způsobuje obtíže, můžete se těmto spouštěčům vyhnout a mít tak pálení žáhy pod kontrolou.

Pokud kouříte, je naše doporučení poměrně jednoduché – tento zlozvyk minimalizujte nebo se pokuste zcela přestat. Pokud se již s kouřením přestat snažíte a hledáte alternativy, měli byste vědět, že žvýkací tabák není zrovna dobrou alternativou. Nikotin se totiž v případě žvýkacího tabáku uvolňuje postupně, a to s sebou nese ještě častější pálení žáhy. Sáhněte raději po žvýkačkách či náplastech.

V obou případech vám může pomoci i volně prodejný lék Nolpaza 20 mg, který působí přímo v žaludku a reguluje tvorbu žaludeční kyseliny. Menší objem kyselin pak snižuje riziko jejich návratu do jícnu, což má za následek výše uvedené obtíže.

Nolpaza obsahuje pantoprazol (inhibitor protonové pumpy), který je považován za velmi účinné řešení proti pálení žáhy. Pouze jedna tableta denně kontroluje pálení žáhy během dne i noci a u většiny pacientů přinese úlevu od pálení žáhy již po dvou až třech dnech léčby.

Více tipů, jak se zbavit pálení žáhy, najdete v tomto článku.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety je lék k vnitřnímu užití, čtěte pečlivě příbalový leták.
Obsahuje účinnou látku pantoprazolum.

Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety (balení 14 tablet) je volně prodejný lék k vnitřnímu užití s účinnou látkou pantoprazolum.
Před užitím léku si pečlivě přečtěte příbalový leták.